Astımda Doğru Tanı ve Doğru Tedavi İçin El Ele
Yazı Fontu

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dünya astım günü kapsamında her yıl mayıs ayının ilk salı günü toplum ve sağlık çalışanlarında farkındalık oluşturmak amacıyla astım hastalığı ile ilgili en çok yöneltilen sorulara yanıt aramak , bu hastalığın tedavi sürecinde uyulması gereken noktalara dikkat çekmek üzere Üniversitemiz Gıda ve Sağlıklı Yaşam Öğrenci Topluluğunun katkılarıyla   “ Bursa Teknik Üniversitesi Dünya Astım Günü Semineri” düzenlendi.


Mimar Sinan Yerleşkesi Erguvan Salonda gerçekleşen seminerde konuşan   Yıldırım İlçe Sağlık Müdürlüğü Hekimi Dr. Azize Çelebi Selçuk Üniversitemiz personel ve öğrencilerine sunum yaparak  detaylı bilgilendirmelerde bulundu.


Dr.Selçuk: “Astım, akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının daralması sonucu ortaya çıkan müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Astım tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.Ancak astım hastalığı hasta hekim el ele verdiğinde, doğru tedavi planlaması ile her durumda kontrol edilebilir bir hastalıktır. Bu kontrolün sağlanmasında astım semptomlarını arttıran faktörlerin belirlenmesi, bu faktörlerden korunmanın sağlanması ve düzenli takip altında tedavinin sürdürülmesi önem taşımaktadır.


Düzenli uygulanan tedaviyle, astımlıların önemli bir kısmı iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Bu ilaçları içeren cihazların (İnhalerler) önerilen şekilde doğru kullanılması tedavinin etkin yapılabilmesi için çok önemlidir.Ağır astım grubunda ise enjeksiyon şeklinde ilaçlar bu tedavilere eklenerek kontrol sağlanır.” dedi.


Seminerde katılımcıların sorularının da cevaplanmasından sonra BTÜ Rektör Yrd. Prof.Dr. Barış Tamer TONGUÇ tarafından Dr. Azize Çelebi Selçuk’a teşekkür belgesi takdim edilerek hatıra fotoğrafı çekildi.

08 Mayıs 2024